Navnet siger faktisk det hele - Guldbloggen - Den henvender sig til folk som interesserer sig for guld, og måske endda overvejer at investere i det. Guldbloggen er ikke ment som et salgsredskab, men som et debatforum, hvor vi forhåbentlig alle sammen kan blive klogere på investeringer generelt, og guld i særdeleshed

mandag den 19. september 2011

Hvilken slags guld skal man investere i?
Ved investering i fysisk guld, er der flere forskellige muligheder at vælge imellem. Overordnet set er der to ''varegrupper'', mønter og barrer. Hvad der er bedst at investere i, er lidt et spørgsmål om personlig preference. Ved køb af guld, er det altid vigtigt at få det til så lav en gram-pris som muligt, det siger sig selv. Det er naturligvis også vigtigt at sikre sig at det er til at komme af med igen, til en fornuftig pris forstås. Spredningen (spread) er altid vigtig, og den skal selvsagt være så lavt, som muligt.

Mønter
Selvom jeg tidligere delte produkterne ind i to grupper, er det ikke helt så enkelt. Mønter er lavet i alle størrelser, lige fra ganske få gram, op til flere kilo. Nogle mønter er udstedt af lande, og har en legering der gør at de har kunnet være i circulation. Andre er lavet er lavet i rent guld, og selvom de måske officielt er andet som gyldigt betalingsmiddel, har de aldrig rigtigt været i circulation. Canadiske Maple Leaf, og Australske Lunar mønter er eksempler på dette. I Danmark har vi produceret 10 og 20 kroner i guld, både på den ene og den anden side af år 1900. Disse mønter er også rigtig populære med henblik på investering. Typisk ligger prisen dog nogle procent over Maple Leafs og Krugerrander.
En af de helt store fordele ved mønter, er at de som udgangspunkt er relativt små, og derfor heller ikke repræsenterer en meget høj værdi individuelt. Dette er en fordel, hvis man får brug for kontanter på et tidspunkt, men ikke ønsker at ''veksle'' mere guld, end nødvendigt. Mønter på 1oz regnes som udgangspunkt for investeringsprodukter, da prisen typisk ikke er ret mange procent over spot. En anden fordel er, at det som udgangspunkt er ret let at komme af med mønterne igen, til en nogenlunde fornuftig pris. Dette skyldes, at der er meget specifikke mål, samt vægt på de forskellige mønter, derved er det relativt nemt at tjekke om en mønt er ægte eller ej.

Barrer
Guldbarrer har som regel den indlysende fordel, at gramprisen er relativt lav. Derudover medfølger der typisk også et certifikat, som er vigtigt for visse købere. Problemet med guldbarrer er, at der finder rigtig man forskellige versioner. Dette gør også, at der ikke er nogle ''standard mål'' at gå ud fra, når ægtheden skal tjekkes. Selvfølgelig har guld en massefylde, som man sagtens kan regne sig frem til, men det er lidt mere besværligt end med mønter. Hos Tavex giver vi en ekstra god pris for guldbarrer af mærker, som vi selv sælger. Prisen vi giver er lidt lavere, for guldbarrer vi ikke selv sælger. Men der er ingen tvivl om, at ved større beløb, er guldbarrer et rigtig godt valg, eftersom gramprisen er lav, og de er nemme at opbevare (100g fylder det samme som 4-5 kreditkort lagt sammen).

Guld som investering - hvad skal man købe?
Som tidligere skrevet, så er det lidt et spørgsmål om personlig preference. Ved beløb over 100.000kr, kan det være fordelagtigt at investere i barrer, primært pga. den lave gram pris. Men dybest set handler det jo om at få mest muligt guld for pengene, og nogle gange kan det godt betale sig at spørge, om der er nogle produkter der bliver solgt til en særlig go' pris. Det koster jo som bekendt ikke noget at spørge:-)

1 kommentar:

  1. det er godt at investere i guld, problemet her i Danmerk findes ikke mange butikker som sælger fysisk guld, Min opleves med tavex dårlig, hvis man køber på stor beløb man får ingen rabat, hvis man vil købe direkte fra deres butik,de siger at varer findes ikke,

    SvarSlet