Navnet siger faktisk det hele - Guldbloggen - Den henvender sig til folk som interesserer sig for guld, og måske endda overvejer at investere i det. Guldbloggen er ikke ment som et salgsredskab, men som et debatforum, hvor vi forhåbentlig alle sammen kan blive klogere på investeringer generelt, og guld i særdeleshed

mandag den 19. september 2011

Hvilken slags guld skal man investere i?
Ved investering i fysisk guld, er der flere forskellige muligheder at vælge imellem. Overordnet set er der to ''varegrupper'', mønter og barrer. Hvad der er bedst at investere i, er lidt et spørgsmål om personlig preference. Ved køb af guld, er det altid vigtigt at få det til så lav en gram-pris som muligt, det siger sig selv. Det er naturligvis også vigtigt at sikre sig at det er til at komme af med igen, til en fornuftig pris forstås. Spredningen (spread) er altid vigtig, og den skal selvsagt være så lavt, som muligt.

Mønter
Selvom jeg tidligere delte produkterne ind i to grupper, er det ikke helt så enkelt. Mønter er lavet i alle størrelser, lige fra ganske få gram, op til flere kilo. Nogle mønter er udstedt af lande, og har en legering der gør at de har kunnet være i circulation. Andre er lavet er lavet i rent guld, og selvom de måske officielt er andet som gyldigt betalingsmiddel, har de aldrig rigtigt været i circulation. Canadiske Maple Leaf, og Australske Lunar mønter er eksempler på dette. I Danmark har vi produceret 10 og 20 kroner i guld, både på den ene og den anden side af år 1900. Disse mønter er også rigtig populære med henblik på investering. Typisk ligger prisen dog nogle procent over Maple Leafs og Krugerrander.
En af de helt store fordele ved mønter, er at de som udgangspunkt er relativt små, og derfor heller ikke repræsenterer en meget høj værdi individuelt. Dette er en fordel, hvis man får brug for kontanter på et tidspunkt, men ikke ønsker at ''veksle'' mere guld, end nødvendigt. Mønter på 1oz regnes som udgangspunkt for investeringsprodukter, da prisen typisk ikke er ret mange procent over spot. En anden fordel er, at det som udgangspunkt er ret let at komme af med mønterne igen, til en nogenlunde fornuftig pris. Dette skyldes, at der er meget specifikke mål, samt vægt på de forskellige mønter, derved er det relativt nemt at tjekke om en mønt er ægte eller ej.

Barrer
Guldbarrer har som regel den indlysende fordel, at gramprisen er relativt lav. Derudover medfølger der typisk også et certifikat, som er vigtigt for visse købere. Problemet med guldbarrer er, at der finder rigtig man forskellige versioner. Dette gør også, at der ikke er nogle ''standard mål'' at gå ud fra, når ægtheden skal tjekkes. Selvfølgelig har guld en massefylde, som man sagtens kan regne sig frem til, men det er lidt mere besværligt end med mønter. Hos Tavex giver vi en ekstra god pris for guldbarrer af mærker, som vi selv sælger. Prisen vi giver er lidt lavere, for guldbarrer vi ikke selv sælger. Men der er ingen tvivl om, at ved større beløb, er guldbarrer et rigtig godt valg, eftersom gramprisen er lav, og de er nemme at opbevare (100g fylder det samme som 4-5 kreditkort lagt sammen).

Guld som investering - hvad skal man købe?
Som tidligere skrevet, så er det lidt et spørgsmål om personlig preference. Ved beløb over 100.000kr, kan det være fordelagtigt at investere i barrer, primært pga. den lave gram pris. Men dybest set handler det jo om at få mest muligt guld for pengene, og nogle gange kan det godt betale sig at spørge, om der er nogle produkter der bliver solgt til en særlig go' pris. Det koster jo som bekendt ikke noget at spørge:-)

torsdag den 1. september 2011

Hvad sker der med guldprisen?

Den seneste måned, har der været store udsving på guldprisen. Efter at USA spillede hazard med verdensøkonomien, kvitterede guldprisen med at stige markant. Prisen nåede næsten op på $1900 for 1oz guld, som man kan se på denne side . Prisen på $1900 vurderer vi ikke til at være urimelig, problemet var bare at den kom som følge af en sneboldeffekt, altså hvor at den blevet drevet lidt af grådighed, fordi stigningen var, som den var. Det var naturligt at der ville komme en såkaldt ''korrektion'' - der var bare ikke nogen der helt vidste hvornår. Umiddelbart så jeg $2000 som skæringspunktet, mht. til en korrektion, men den kom som bekendt lidt før det.

Prisen på kort sigt
I løbet af det næste halve år, vil vi formentlig se guldprisen bevæge sig yderligere op, som en generel trend, men også med store udsving. På grund af de store pludselige stigninger, skal guldprisen igen finde et naturligt niveau, og det kan godt tage lidt tid. Der er på det seneste mange der har købt guld, med en kortsigtet gevinst for øje. Det vil formentlig føre til at der er en del der vil sælge, når prisen når et vist niveau, og dermed ''cashe in'' på investeringen. Overordnet set, er det dog vores overbevisning, at selv på kort sigt, vil guldprisen gå op.

Problemerne er der stadig
Er det så et dårligt tidspunkt at købe guld på nu? Svaret på det spørgsmål må være et klart nej. Selvom vi har set prisen stige markant et stykke tid, er den formentlig ikke færdig med at stige. Alle de problemer, som henover sommeren fik guldet til at stige, er stadig ikke løst, de er bare skubbet lidt længere ud i fremtiden. USA fik som bekendt ikke vedtaget en holdbar løsning, og de sydlige Eurolande kæmper en kamp, som er stejlt op ad bakke. Det at guldprisen nu er faldet lidt, gør det umiddelbart til et rigtig gunstigt tidspunkt at købe, hvis man har en langsigtet investering for øje. Selv hvis tidshorisonten er et år, vil guld formentlig stadig være en fremragende investering, hvis man holder potentielt afkast og risiko op mod hinanden.

Guld som sikring af købekraft
Det er vigtigt at huske, hvilket argument som er det primære, når det handler om køb af guld, og det er bevaring af købekraft. Selvom det de senere år har givet et aldeles fremragende afkast at investere i guld, er det stadig sikring af købekraft der bør være målet, når man investerer i guld. Sagen er jo, at guld er steget så meget, fordi tilliden til euroen (og dermed kronen) og dollaren, kan ligge på et meget lille sted. På nuværende tidspunkt, er der desværre ikke så meget der tyder på at dette billede vil ændre sig. Så længe EU og USA fokuserer på symptombehandling, så længe vil guld være i en gunstig situation. På nuværende tidspunkt, er der ikke bred politisk vilje, til at træffe de hårde beslutninger, men hvem ved, det kan jo være at det kommer...