Navnet siger faktisk det hele - Guldbloggen - Den henvender sig til folk som interesserer sig for guld, og måske endda overvejer at investere i det. Guldbloggen er ikke ment som et salgsredskab, men som et debatforum, hvor vi forhåbentlig alle sammen kan blive klogere på investeringer generelt, og guld i særdeleshed

tirsdag den 16. august 2011

Guld som betalingsmiddel

Et interview med Doug Casey, hvor han forklarer hvorfor guld bør betragtes som det ægte betalingsmiddel.
Interviewet er lavet for nogle år siden, men det er ikke blevet mindre relevant af den grund.
http://whiskeyandgunpowder.com/why-gold-really-is-money/

onsdag den 10. august 2011

Endnu en krise?

Fra AAA til AA+
Efter den historiske nedgradering af USA, fra et AAA land, til et AA+ land, så det ud som om at alvoren var ved at gå op for folk. Henover weekenden kørte spekulationerne om fremtiden på højeste blus, på samtlige nyhedskanaler. Men henover weekenden blev stemningen drejet lidt i en anden retning. Der var en tilfældig amerikaner der udtalte sig og sagde noget i retning af  ''It's only a rating, nothing has changed''. Og der har vores amerikanske ven, mere ret end han aner. Sagen er den, at økonomien på hver sin side af atlanten er et kæmpe rod. Der er ingen sammenhæng mellem indtægter og udgifter i mange lande. Disse lande har populært sagt lånt sig rige, og ikke tænkt så meget over hvordan disse lån skal betales tilbage. Til trods for at vi nu mærker konsekvenserne af dette, er det stadig ikke vilje til at tage fat om problemet, i stedet for symptomerne

USAs gæld
Gælden i USA er ved at nå rigtig kedelige højder. For hver dag der går, bliver det en større og større hovedpine at løse, det er logik for de fleste. Det mest skræmmende er, at USA havde chancen for at være ansvarlige, de havde chancen for at vise et resultat, som kunne vise vejen for mange andre lande. Symbolværdien alene havde været fantastisk. I stedet blev der vedtaget en aftale, uden vindere, men med tabere i bunkevis. USA forpassede simpelthen chancen for at få indtægter og udgifter til at gå op i en højere enhed, og det endte i stedet med en gang mudderkastning, de 2 store partier imellem. Det er simpelthen ikke godt nok.

Aktiemarkedet i fokus
Henover weekenden, efter USA blev nedgraderet, var fokus i nogen grad på at det er en uholdbar model som landet lige nu gør brug af. Men i samme øjeblik de første aktier begyndte at styrtdykke, blev der sat en helt ny dagsorden. Det var nu aktierne der blev det håndgribelige problem. De falder, så falder vores velstand også, var logikken. Og selvom det måske er rigtigt nok, så er aktierne ikke problemets kerne. Der er blot et symptom heraf. Problemerne er ægte, og de forsvinder ikke ved at man endnu engang sætter seddelpressen igang, og pumper endnu flere dollars ud i markedet. Det eneste det gør, er at devaluere dollaren, som om den ikke havde fået tæsk nok i forvejen i løbet af de sidste mange år.

Hvad betyder det for guld og sølv?
Som udgangspunkt betyder det kun én ting, og det er at priserne fortsat vil stige. Jo længere at de forskellige regeringer bliver ved med at udskyde problemerne, og ufortrødent fortsætter med at lade offentlige udgifter stige, jo mere vil guld og sølv stige. Hvis man har investeret i disse metaller, er det jo ikke en dårlig ting. Men det ville nok være bedst for alle, hvis politikerne tog ansvar, og opførte sig som voksne mennesker. Chancen for at det sker, er nok mindre end chancen for at vinde i lotto, men håbet er jo som bekendt lysegrønt.

lørdag den 6. august 2011

Ny finanskrise?

When you play with fire, you're gonna get burnt
Så fik USAs leg med ilden konsekvenser. Kreditvurderings firmaet Standard & Poor's har sænket USAs ''credit rating''. USA var helt utrolig længe om at få gældsloftet på plads, faktisk så længe at de ironisk nok kan have startet Finanskrise vol. 2. - Hvilket vil være en katastrofe for USA, som stadig ikke er i nærheden af at komme oven på igen, efter den første finanskrise.
USA har indtil videre kunne bryste sig af at have en kredit vurdering på AAA, men den har S&P altså nu lavet om til AA+. Der er ingen tvivl om at Standard & Poor's, samt Moody's troværdighed kan ligge på et meget lille sted, efter deres tøven med at nedgradere visse kreditvurderinger, i forbindelse med den første finanskrise. På nuværende tidspunkt er det svært at forudsige hvilke konsekvenser dette får for verdensøkonomien, men det ville næppe være positivt.

In gold we trust
Denne pinlige magtkamp, som har udspillet sig i Washington  D.C. illustrerer på bedste vis hvorfor det er en god ide at investere i guld og sølv. At købe guld og/eller sølv er en måde at sikre sine værdier på, hvor man ikke er så sårbar overfor politisk uansvarlighed. Det at hæve gældsloftet skulle have været en formalitet, ligesom det har været så mange andre gange. Men politikerne havde mere travlt med at prøve at udstille hinanden, end at løse problemerne. Det mest skuffende er måske i virkeligheden den aftale de endte med at komme frem til. Den løser INGEN problemer for USA på lang sigt, den udskyder bare problemerne, som i mellemtiden vil vokse sig større. USAs massive problemer med at styre gælden, kan aflæses i på en graf, ved at klikke her
Guld er heldigvis ikke underkastet politikernes luner, og det er den primære grund til at det anses for en økonomisk sikker havn, at placere sine penge i, i omskiftelige tider.

onsdag den 3. august 2011

De seneste uger, har vi været vidne til et skole eksempel på papir pengenes svaghed. En magtkamp har udspillet sig i USA, hvor politikerne tog hele verdensmarkedet som gidsler, i forsøget på at tage sig godt ud for vælgerne. I månedsvis har de amerikanske politikere være bekendt med at landet ville nå sit gældsloft i starten af august. Hvorfor skulle vi så helt hen til 11. time, før en aftale blev opnået? Det handler kort og godt om egoer. USA's toppolitikere spillede hazard med sine egene borgere, og hele verdensmarkedet. Mange mennesker i USA på overførselsindkomst vidste ikke om de var købt eller solgt i August. Ville der gå penge ind på kontoen, eller ville der ikke?

Hævet, som ventet
Som jeg skrev her på bloggen for nogle uger siden, regnede jeg med at der ville komme en aftale, og at USA ikke ville gå i betalingsstandsning. Men der var absolut ingen god grund til at det skulle tage så lang tid at blive enige. Den generelle konsensus er, at demokraterne tabte, og republikanerne vandt. Dette er dog meget tæt på at være en Pyrrhus sejr, både for republikanerne, og for amerikansk økonomi generelt. Tilliden til USA som økonomisk supermagt har lidt endnu et knæk, og bl.a. både Kina og Rusland har udtalt sig kritisk om USAs måde at agere på i denne situation.

Guldprisen op?
De fleste havde forventet at prisen på guld ville stagnere, eller gå lidt ned, når der var en gældsaftale på plads. Dette skete som bekendt ikke. På overfladen kan man afskrive det som et tilfælde, og derfor ikke tillægge det nogen betydning. Jeg synes dog at det er en meget interessant, og uventet udvikling. Jeg ser dette som et bevis på, at tilliden til at markederne kan levere resultater, er for nedadgående.
Investorene har sendt et klart signal til USA, og til dels også EU - Tag jer sammen!!