Navnet siger faktisk det hele - Guldbloggen - Den henvender sig til folk som interesserer sig for guld, og måske endda overvejer at investere i det. Guldbloggen er ikke ment som et salgsredskab, men som et debatforum, hvor vi forhåbentlig alle sammen kan blive klogere på investeringer generelt, og guld i særdeleshed

onsdag den 27. juli 2011

Hvordan køber man guld?

I Danmark har vi ikke de store traditioner for at handle med guld. Der er naturligvis udgivet en del guldmønter gennem tiderne, de mest kendte er måske nok 10 og 20 kroners mønter, fra starten af 1900 tallet. Mange steder i Verden er det helt normalt at handle med guld, og det er af samme grund også let at få fat i. Selv i vores nabolande som Sverige og Tyskland, handles guld flittigt. Man kan derfor undre sig over, hvorfor at det ikke er sådan i Danmark. Der er formentlig en masse faktorer der spiller ind, i forhold til den manglende tradition for at sikre sine værdier vha. guldkøb.

Er det overhovedet lovligt?
Der er en del der tror at det er ulovligt at købe investeringsguld i Danmark. Hvor denne idé stammer fra, er svært at sige, men det har muligvis noget at gøre med at folk engang har hørt at den Sydafrikanske Krugerrand mønt, ikke måtte eksporteres ud af Afrika i en årrække. Investeringsguld er ikke alene lovligt at købe, det er også moms-fritaget i Danmark, som det er det i det meste af Verden. Dette stiller guld i en unik position i forhold til f.eks sølv, hvor der tillægges 25% moms. Det betyder at sølv, minimum skal stige 25% før det begynder at blive sjovt. Udover de 25% moms, kommer der jo også et ''spread'' oveni, som man skal tage hensyn til som investor. Men det var jo guld vi kom fra, så lad os vende tilbage til det.

Er det overhovedet muligt at købe guldmønter og guldbarrer i Danmark?
Investeringsguld er altså ikke ulovligt at købe og sælge i Danmark, så hvad kan ellers være grunden? Et filosofisk spørgsmål, som bliver flittigt debatteret er, hvad kom først: hønen eller ægget? Dette spørgsmål kan måske omformuleres til, hvad kom først: kunden eller leverandøren. Som tidligere nævnt, er traditionen for køb af guld i Danmark, ikke overvældende. Det samme gælder lidt for traditionen af salg af guld. Tilbage i '70erne og '80erne, var det faktisk muligt at købe guldmønter i visse banker, ligesom det også er muligt at købe visse guldmønter hos guldsmede/smykkehandlere. Bankerne gik af en eller anden grund væk fra dette produkt, men det er stadig muligt at købe mønter hos visse guldsmede/smykkehandlere. Det er altid vigtigt at hold øje med hvor stort et ''spread'' der er hos en forhandler. Spread er forskellen mellem salgsprisen, og købsprisen. Jo højere dette tal er, jo værre. Det er meget almindeligt at dette tal ligger på mellem 15-40% hos guldsmede og smykkehandlere. Hos Tavex ligger det typisk på 5-7%.

Eksperterne siger...
Det er næsten lige så sikkert, som Amen i kirken, at hver gang at der er en artikel om guld, er der også en bankmand der udtaler sig. Ligeså sikkert er det næsten også, at han er meget skeptisk overfor guld. Men selvom han er skeptisk, nævner han som regel, at hvis man virkelig ønsker at investere i guld, så bør man gøre det i guldmine aktier. At man som investeringsrådgiver har en holdning til guld, og at den holdning måske er negativ, er såmænd fint nok. Men når alternativet til at investere i guld direkte, bliver at investere i guldmine aktier, så springer kæden af. Ved guldmine aktier, er man ikke alene afhængig af guldets pris, men også af ledelsens kompetence (eller mangel på samme), samt, for at sige det firkantet, hvor meget guld der er i minerne. Hvorfor er det så at de anbefaler guldmine aktier? Ja, skeptikeren i mig siger at det er fordi, at det er noget de selv sælger, og at der derfor så ligger en incitament om egen vinding i det. Eller måske ved de bare ikke bedre..

Men for at komme tilbage til overskriften, så er det faktisk ikke længere sværere at købe guld, end det er at købe så meget andet. Det er muligt at komme forbi vores butik i Skoubogade i København, eller at bestille fra vores webshop på http://www.tavex.dk/ - Her er priserne altid opdateret, og det er muligt at se, både hvad vi køber guldet til, samt hvad vi sælger det for.

torsdag den 14. juli 2011

Guldprisen stiger, men bliver den ved med det?

I denne uge har vi set guldprisen sætte rekord, og handles til knap $1600 pr. troy ounce.
Dette er interessant, fordi at mange ''eksperter'' havde sagt at prisen ville toppe, når den nåede $1500 pr. oz.
Hvorfor er guld så steget i det omfang at det er? Den hurtige forklaring er, at guld ikke er steget særlig meget, men at det nærmere er de forskellige valutaer som er faldet i værdi. Gulds købekraft er stort set uændret. Det der gør at guld stiger, er at der er problemer i det makroøkonomiske landskab, næsten lige meget hvor man kigger hen.
USA kæmper lige nu med en stadig voksende gæld, som vil nå det fastsatte gældsloft i starten af august. Dette gældsloft skal man ikke lægge så meget i, da det er blevet hævet efter behag de seneste 100 år, og det vil det helt utvivlsomt også blive igen. Det bekymrende er nærmere, at USAs gæld vokser, samtidig med at der ikke kan skabes job, og den økonomiske vækst derfor udebliver. USA har forsøgt at stimulere økonomien ved at lade seddelpressen gløde, og pumpe endnu flere dollars ud, men altså uden held. Det eneste der egentlig er kommet ud af det, er at dollaren er blevet mindre værd. På nuværende tidspunkt er der ikke nogen solid plan for, hvordan USA skal vende skuden.
I Europa går det bestemt ikke bedre, her har lande som Portugal, Grækenland, Spanien, Irland og ikke mindst Italien sørget for økonomisk usikkerhed. Grækenland betragtes af mange allerede på nuværende tidspunkt som bankerot, Portugal er på vej mod samme skæbne, og Italien står overfor kæmpe økonomiske udfordringer. Tyskland og i nogen grad Frankrig, betaler i høj grad gildet for disse lande, spørgsmålet er så bare, hvor længe at de vil blive ved med det.
Kina er de seneste år blevet betragtet som en succeshistorie, med en imponerende vækstrate. Bagsiden af denne medalje er, at landet kæmper en hård kamp, for at undgå hyperinflation. Inflationen i Kina har ligget på et meget højt niveau de seneste år, til trods for at bl.a. renteforhøjelser, har skulle bremse den. Dette er ikke sket, og der er frygt for at Kina vil opleve en finanskrise, som vi oplevede i Europa og USA i 2008, og som vi stadig kan se følgevirkningen af.
Historisk set har  guldprisen kun gået en vej, når der er økonomisk stormvejr, og det er op!

mandag den 11. juli 2011

Hvis man vil vide hvilke mekanismer, der ligger til grund for at guld som regel, er en solid investering, kan det anbefales at læse denne rapport:
http://www.gata.org/files/ErsteGroupGoldReport-07-04-2011.pdf

torsdag den 7. juli 2011

..og så blev det Italien og Portugals tur

I sidste uge lykkedes det endelig at finde en (midlertidig) løsning på problemerne med Grækenland som en del af Euroen. Endnu en gigantisk hjælpepakke blev sat sammen, og alt åndede derefter fred og idyl i Euroland. Et gammelt ordsprog siger, at man skal passe på med at glæde sig for tidligt. Uden at overdrive, blev det ordsprog mere end bekræftet i denne uge. Det har længe været almindelig kendt at de såkaldte PIIGS lande (Portugal, Irland, Italien, Grækenland og Spanien) har været problematiske i forhold til Euroen, men Grækenland har løbet med alle overskrifterne på det sidste, fordi situationen der er så ekstrem. I denne uge har det så været Italien og Portugals tur til at trække overskrifter. Italien fordi at landet skal ud og genfinansiere landets massive gæld, på et meget uheldigt tidspunkt. Portugal blev igen interessant, fordi landets obligationer blev reduceret til junkbonds af Moody's Investment Services. Situationen i Italien og Portugal er ikke nær så slem som i Grækenland, men den rigtige historie her, er mere summen af alle delene. Fundamentet for økonomien i Europa er i helt utrolig dårlig stand. Det ene lån efter det andet hos, bliver enten misligeholdt, eller betalt ved at optage lån andre steder. Det er ikke en holdbar situation i en privatøkonomi, og det er det bestemt heller ikke på nationalt eller internationalt niveau. Det skal blive spændende at følge udviklingen over de kommende uger og måneder